Röntgenapparatuur in kwaliteitscontrole: correcte diagnostiek

We leven ongetwijfeld in een technologisch tijdperk. Elektronica verschijnt steeds vaker op plaatsen waar deze voorheen verstoken waren. Dit zet fabrikanten voortdurend onder druk om meer en sneller te doen, en alsof dat nog niet genoeg is, moet het eindproduct kleiner, efficiënter en aanzienlijk beter zijn dan de oplossingen van de concurrentie. Is dit überhaupt mogelijk? Het antwoord is ja! Helaas alleen in de veronderstelling dat we mijlpalen in optimalisatie boeken in de fase van productontwerp en -implementatie. Omdat kwesties met betrekking tot optimalisatie een actueel onderwerp zijn, zullen we ons alleen richten op oplossingen die de reikwijdte van de kwaliteitscontrole verbeteren. Kunnen we iets doen om de hoogste kwaliteit te behouden en tegelijkertijd de prijs van de geproduceerde module niet aanzienlijk te verhogen? Het antwoord is ook zeker JA! De belangrijkste elementen die aanzienlijk zullen bijdragen aan het bereiken van dit doel zijn apparaten die de herhaalbaarheid van processen garanderen. Tot de machines behoren onder meer 2D- en 3D-AOI-machines die al jaren bekend zijn, maar ook ‘röntgenmachines’ die nog steeds als een noviteit worden beschouwd. De prijsdaling van laatstgenoemde veroorzaakte een golf van aankopen in de Poolse industrie. Zoals vaak het geval is, worden de investeringen in apparatuur niet altijd gevolgd door het kunnen gebruiken van de aangeschafte apparatuur. In dit artikel zullen we proberen te beschrijven welke nieuwe mogelijkheden zich zullen voordoen dankzij het gebruik van X-RAY, maar om niet te rooskleurig te zijn, zullen we presenteren welke uitdagingen ons bij deze gelegenheid te wachten staan.

Allereerst moeten we schetsen wat deze röntgenscanmachine is. Ieder van ons heeft waarschijnlijk minstens één keer in zijn leven een röntgenfoto gemaakt, bijvoorbeeld bij de tandarts. We weten dat het veel tijd kost. We moeten op plaatsen verblijven die niet zijn blootgesteld aan straling en bedekt zijn met een laag lood. Een dergelijk apparaat voor gebruik in de elektronica is niet anders opgebouwd. De rol van isolator wordt gespeeld door enkele honderden kilo’s lood op de buitenmuren, en de stralingsbron is veilig daartussen verborgen. Dus als het verstandig wordt gebruikt, zou er niets ergs moeten gebeuren. Als we al weten hoe we dit veilig moeten doen, kunnen we beginnen met het langzame en vervelende werk van het maken van de röntgenfoto. Ook hier weer de analogie met een doktersbezoek. Terwijl het maken van de foto zelf maximaal enkele tientallen seconden duurt, duurt het beoordelen van wat erop staat en het beschrijven daarvan lange minuten. Een eenvoudige berekening laat zien dat dit het langzaamste deel van het proces zal zijn. We moeten er rekening mee houden dat we slechts enkele tientallen procenten van de totale productie zullen controleren. Tenzij we vooraf uitgaan van een voldoende groter aantal uren om het project af te ronden, zodat we alle geproduceerde stukken kunnen controleren. Het is een kwestie van individueel beoordelen van het risico op mogelijke defecten tijdens de verdere montage en de stabiliteit van alle processen, evenals de complexiteit van de gebruikte elementen. We kunnen vrijwel alles op de print doorlichten en het is volkomen veilig voor de onderzochte module. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de winstgevendheid van het controleren van componenten waarvan de zichtbare pinnen kunnen worden beoordeeld met snellere inspectiemethoden zoals AOI en microscopie. In onze fabriek hebben we de methodologie overgenomen om de eerste tien vervaardigde onderdelen van elke module te controleren op elk element zoals BGA, CGA, enz. Daaropvolgende inspecties worden uitgevoerd op elke tiende module, tenzij er andere afspraken zijn. Bij door ons uitgevoerde installatie krijgt de klant deze service gratis. Hierdoor kunnen zowel wij als onze klant er zeker van zijn dat het gefabriceerde apparaat gedurende de garantieperiode storingsvrij zal functioneren.

Meer inzendingen